"Дарителството има дълбоки традиции у нас. Българинът е дарител по дух и по съвест."

Това заяви президентът Румен Радев, който беше домакин на церемонията по връчване на наградите "Най-голям корпоративен дарител 2017" на Български дарителски форум. Тази година церемонията е с фокус образование.

"Дарителството е критерий за цивилизованост на едно общество. То е признак, че обществото се крепи на морални ценности", добави още президента.

Той сподели, че за него е радостно, че в президентството са ученици от форума "Научи се да даряваш", защото е важно младите хора да разберат, че даряването не е само финансови средства, а ценностен модел.

Тази година специален акцент е поставен върху нова програма "Научи се да даряваш", целта на която е да обхване деца от 1-12 клас в цялостна система, която ги учи на основните принципи на дарителството.

Президентът Радев отличи с почетна грамота програмата "Научи се да даряваш".

В категория "Най-голям обем нефинансови дарения" наградата взе Telus international Europe.

Най-голям обем финансови дарения - Дънди прешъс металс.

Компанията най-щедър дарител е Telus international Europe.

Най- добра дарителска програма - Avon с кампанията "От любов към живота".

Най-устойчива дарителска програма - Нова броудкастинг групи с "Промяната".

Най-добра дарителска програма на малко и средно предприятие - Филип Морис България с програмата "Забавно лято, грижовна есен".

Най-сполучливо партньорство - Еврофутбол и фондация "Работилница за граждански инициативи"

Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите - САП Лаб България.

Личност, допринесла за развитието на дарителството в България - Светослав Божилов. За над 10 годишната си история неговата фондация е инвестирала над 30 млн.лв в социални, образователни и културни проекти.