От Ливан бе евакуирана последната група от български граждани и членовете на техните семейства.

Конвой от два автобуса с 80 души потегли рано сутринта от Бейрут за сирийския град Латакия.
Към тях на територията на Сирия се присъединиха още 11 души, напуснали самостоятелно територията на Ливан.
Дипломати от посолствата в Бейрут и Дамаск ескортираха евакуиращите се до летището в Латакия.

Около 13 часа нашите сънародници излетяха за Варна с чартърен полет на "Хемус Еър". Полетът бе нает от нает от д-р Сафи Харб, прокурист на банка "Запад-Изток". Разходите по наемането на автобусите бяха поети от МВнР.

В последната акция по евакуирането бяха включени около 20 български граждани от Южен Ливан и петима от долината Бекаа. Сред тях бе българската  гражданка Бойка Шакрун, живееща в град Набатие, Южен Ливан. С нея пътуват шест деца

С изтеглянето на последната група на практика приключва евакуацията на наши сънародници от Ливан. Посолството на Р България в Бейрут остава на разположение на останали в Ливан наши сънародници и ще им окаже пълно съдействие за напускане на територията на страната.
Продължават усилията за подпомагане придвижването на намиращи се в Южен Ливан български граждани.
Днес посолството очаква от Набатие в Бейрут да пристигне детето Даниел Ахмад Кудейх.

         Резултатите от организираната от МВнР евакуация са следните:

         Общ брой на евакуираните: 300 души - български граждани и членове на техните семейства - деца и съпрузи. 268 от тях напуснаха по суша и въздух, а 32 - по море. От тях 284 вече са пристигнали в България, трима се прибират по-късно, а 13 остават в Кипър по свое решение.

        108 души напуснаха Ливан по суша и въздух и пристигнаха във Варна на 20 юли. Разходите бяха поети от МВнР и Министерство на транспорта.

        32 души напуснаха Ливан по море и пристигнаха в Кипър на 20, 21 и 22 юли.  От тях 16 вече пристигнаха в България на 20 и 21 юли, трима се прибират по-късно, а 13 остават в Кипър.

         69 души напуснаха Ливан на 22 юли с конвой от автобуси. Пътуването бе организирано от ливанската компания с българско участие "Надя травъл". 
Други български граждани самостоятелно напуснаха Ливан в периода 19-23 юли и по-рано по суша и въздух.
Евакуацията бе ръководена от Кризисен щаб на МВнР, оглавяван от заместник-министър Феим Чаушев. В дейностите по евакуацията участие взеха всички компетентни дирекции.

         Основна роля за организирането и провеждането на евакуацията имаше посолството на Република България в Бейрут, активно подпомогнато от българските посолства в Дамаск, Никозия и Тел Авив.

         Министерството на външните работи използва възможността да изрази благодарността си на посолствата на Държавата Израел и на Ливанската република в София, както и на израелските и ливанските власти за оказаното от тях отлично съдействие за гарантиране сигурността на конвоите с евакуиращи се български граждани.

         Министерството изразява благодарността си на властите на Сирийската арабска република, които също оказаха неоценима помощ при евакуацията на българските граждани, съобщи пресцентърът на МВнР.