В близост до плажа Паша дере във Варна вече са струпани големи машини и тече подготовката за таен и незаконен строеж на морската част от газопровода "Южен поток".

Това съобщиха граждани пред bTV, като  напомниха, че за строителството на морската част от газопровода все още няма официално одобрена от екоминистерството Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Все още няма и официален подробен устройствен план.

„Няма още решение и одобрение на тази най-съществена част от проекта. Още не се е провело задължителното обсъждане по закон за това във Варна. Няма как и това да са машини за обследване и сондиране, защото докладът по ОВОС на морската част вече е готов и предстои да бъде обсъден и разгледан на 19 декември в Археологическия музей." - се казва в изявление на граждани във връзка със строежа на газопровода.

"Грубо се нарушава собственото ни законодателство, за да угодим на чужди корпоративни интереси. Това означава, че нашите управници най-нагло показват законите, че цялото обсъждане на проблемите около този проект е проформа. Ние сме меко казано шокирани, ние сме разгневени. Държавата си затваря очите, че вече започва строеж във Варна при положение, че сама още не си е приключила всички законови процедури по този проект." - допълват разгневените варненци.

От енергийното министерство също подчертаха, че строежът на тръбата конкретно на плажа Паша дере попада в така наречената морска част от проекта „Южен поток" и за него няма ОВОС.

Морската част включва както тръбата по дъното на Черно море от Русия, така и първите два километра от българската сухопътна част.

От консорциума „Южен поток транспорт" обявиха за bTV, че няма нито строителство, нито започнала подготовка за такова. От компанията признават, че процесът по ОВОС за проекта е все още в ход, като заявяват, че  строителството няма да стартира преди да са издадени всички разрешителни.

От „Южен поток транспорт" заявяват също, че „в момента се правят проучвания на брега и в морето като част от подготовката на инженерния проект на инвестиционното предложение", кат опоясняват, че става дума за  „геотехнически проучвания за анализиране на почвата и нейните инженерно-геоложки свойства".

Според обявената официална позиция на консорциума, при строежа ще бъде запазен сегашният облик на  плажа Паша дере.