Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и регионалният директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа и ОНД Мария Каливис са обсъдили на среща днес проблема за закрила на децата и защитата от насилие.

Това съобщиха от пресцентъра на социалното ведомство. Мария Каливис е подчертала, че проблемът с насилието над деца е глобален и този факт трябва да ни прави още по-активни за решаването му. Според нея не само едно министерство, а цялото обществото, правителството, семейството като институция са отговорни за закрилата и защитата на децата от всякакъв вид насилие.

Каливис е отбелязала, че УНИЦЕФ работи за подпомагане на правителствата в изработване на стратегия за решаване на проблема и развитие на доброто родителство. Емилия Масларова е припомнила позицията си, че отговорното родителство трябва да бъде издигнато в култ, като е подчертала, че у нас активно се работи в тази насока.

Емилия Масларова и Мария Каливис са били на еднакво мнение за постигнатите добри резултати у нас при деинституционализацията и осигуряването на социални услуги в общността. Те са изразили общо становище, че трябва максимално да се използва възможността за финансиране на този вид дейности по линия на структурните фондове, съобщава БТА.

Има много голям напредък в социалната сфера, даваме България за пример на други държави, е казала на срещата Мария Каливис. Тя е припомнила, че именно у нас през 2007 година ще се проведе международна конференция за реформата в социалната сфера в страните от Югоизточна Европа. Една от целите на форума е да се споделят добрите практики, а вие има какво да споделите, е казала Мария Каливис.