Студенти призовават институциите да излязат от летаргията си и да наложат възмездие за убития в Студентски град Стоян Балтов.

20-годишният студент по фармация беше убит на пети декември пред дискотека „Амнезия".

За незабавно разкриване на убийците и изчистване на Студентски град от криминогенната среда в нощните клубове и десетките продължаващи строежи, призовават студентите в отворено писмо.

Междувременно майката на убития Стоян Балтов попита чрез медиите образователния министър защо не е призовал за минута мълчание в памет на сина й в поздравителното си слово за студентския празник.

„Каквото и да каже майката на един младеж, който е загинал, на нея трябва да й се прости", отговори Даниел Вълчев, цитиран от БНР.

Симптомите на това, което щеше да се случи бяха изложени по-рано тази година с настоятелни искания от студентски организации до Министерски съвет на Република България, кмета на Столична община, министъра на образованието.

Въпреки заявеното желание да бъдат предприети спешни законодателни промени, касаещи Студентски град от министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието Даниел Вълчев с цел създаването на нормална среда за обучение под формата на кампус, трагичния инцидент отново "изненада" некомпетентните и потънали в корупция институции.

Ето защо студентите призовават колегите от цялата страна да се включат в протестното траурно шествие в петък 12 декември от 10:30 часа от зала "Христо Ботев" в Студентски град, през дискотека "Амнезия", до Община Студентска.

"В момента когато гръцките колеги са окупирали улиците на Атина и Солун, нека и ние да заявим отговорна гражданска позиция. Призоваваме цялата общественост, начело с интелигенцията най-после да поемем заедно нещата в свои ръце: Не на убийствата, не на корупцията! Сега е Стоян, утре може да сте Вие и Вашето дете."

В Сливен, събота 13 декември от 11:30ч в градската градина ще има протестно траурно шествие.

Студентите призовават министър-председателя Сергей Станишев и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев, министъра на вътрешните работи Михаил Миков, министъра на правосъдието Миглена Тачева, кмета на София Бойко Борисов, мета на община "Студентска" и ректорите на всички висши учебни заведения чрез Съвета на Ректорите да присъстват на траурните шествия на 12-ти и 13-ти декември.