Близо 140 акта са съставени след приблизително 6000 проверки, извършени от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите през периода от 22 март до 24 март включително, съобщиха от Министерството на земеделието.

Служителите в държавните предприятия са извършили общо 2 771 инспекции по Закона за горите. Проверени са близо 1100 обекта за добив на дървесина, 806 превозни средства, 492 ловци, 16 рибари и 376 други физически лица. Съставени са 72 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 1,98 плътни куб. м дървесина, 50,87 пространствени куб. м дърва, 4 моторни превозни средства, 3 каруци и още толкова моторни триона.

За същия период горските инспектори от регионалните дирекции по горите в страната са извършили общо 3151 проверки по спазване на горското и ловно законодателство. Инспектирани са 344 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 488 - за добив на дървесина, 1297 превозни средства, 92 риболовци и 930 физически лица. Написани са общо 84 констативни протокола и 65 акта. Основно установените нарушения са за добив на дървесина от немаркирани дървета и без позволително за сеч, транспортиране и съхранение на немаркирани дърва за огрев и/или непридружени с превозен билет, транспортиране на дървесина с превозни средства, с не функциониращи GPS - устройства, както и с превозни средства, които не са снабдени с проследяващи устройства.

За два дни горските съставиха 170 акта и 84 протокола за нарушения

За два дни горските съставиха 170 акта и 84 протокола за нарушения

Както на фирми, така и на физически лица

Констатирани са и нередности, свързани с некоректно водене на електронни дневници на обекти за складиране, преработване и експедиране на дървесина, издаване на последващи превозни билети, за количества дървесина, надвишаващи количествата по първично издадените превозни билети и други.

Задържани са общо 20,00 пространствени куб. м дърва за огрев, 1,65 плътни куб. м обла строителна дървесина, едно моторно превозно средство, 4 каруци и 5 моторни триона.

При рутинна проверка служители от РДГ-Пазарджик спират на един от входовете на Велинград товарно моторно превозно средство, транспортиращо иглолистна обла строителна дървесина. Проверяващите констатират, че за 1,65 плътни куб. м от транспортираната средна строителна дървесина не е придружена с превозен билет. Потърсено е съдействие от служители на МВР, в следствие на което водачът на превозното средство е задържан. Работата по случая продължава.

МЗХГ състави 124 акта нарушение на Закона за горите

МЗХГ състави 124 акта нарушение на Закона за горите

Повече от 6400 проверки са реализирали държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция в последните 4 дни

В хода на извършена проверка в обект за складиране, преработване и експедиране на дървесина в село Борино, на територията на Държавно горско стопанство - Борино, служители от РДГ-Смолян установяват, че изградената система за постоянно видеонаблюдение на вход/изход на обекта не отговаря на нормативните изисквания за контрола и опазването на горските територии. Нарушението е, че видеосистемата не осигурява записи от изображенията за последните 30 дни. Съставен е акт, с който е спряна дейността на обекта, за срок от три работни дни. Предстои да бъде съставен и акт на собственика/ползвателя на обекта.

Вчера служители на РДГ- Велико Търново са констатирали, че физически лица извършват сеч на 37 дървета, немаркирани в основата си с контролна горска марка. Незаконно отсечените дървета попадат в обект за добив на дървесина, намиращ се в горска територия - държавна собственост, стопанисвана от Държавно ловно стопанство - Росица. За установеното нарушение по Закона за горите са съставени три акта. Задържани са два моторни триона. По случая е образувано досъдебно производство в полицията.

Служители на РДГ-София са извършили проверка на обект за добив на дървесина, намиращ се в землището на село Джурово, община Правец, на която е установено, че в съседство на обекта за добив на дървесина от горска територия - частна собственост, за която няма издадено позволително за сеч, са добити общо 10 дървета, немаркирани в основата им с контролна горска марка. След оказано съдействие от служители на МВР е установен нарушителят, на който служителите на РДГ-София са съставили акт и са задържали незаконно добитата дървесина.