Проект по Програма ФАР "Изпълнение на acquis на ЕС в областта на убежището - регламенти на Дъблин II и ЕВРОДАК" стартира МВР.

Той е съфинансиран от Европейската комисия. Партньор по него е Службата за имиграция и натурализация към Министерството на правосъдието на Кралство Холандия, информират от пресцентъра на МВР.

В пресконференцията за началото на проекта ще участват министър Румен Петков, г-н Вилем ван Ей, посланик на Холандия в България, г-н Рууд ван Енк, ръководител на секция «ФАР, ИСПА и САПАРД» към Делегацията на Европейската комисия в България и г-н Петер Велд, генерален директор на Службата за имиграция и натурализация към холандското министерство на правосъдието.

Регламентът Дъблин II е един от основните правни инструменти в областта на предоставянето на убежище, чиято обща цел е: овладяване на процеса на търсене на убежище и поставяне на основите на Общата Европейска система в областта на предоставяне на убежище.
От 2003 г. ЕВРОДАК спомага за ускоряването на тази част от процедурата. ЕВРОДАК е базата данни с пръстови отпечатъци, имаща за цел идентификация на лицата, търсещи убежище.

Прилагането на изискванията на ЕО по отношение на бежанците и търсещите убежище е един от основните акценти в работата на МВР и Държавната агенция за бежанците. Съвместната работа с партньори от страна-член ще подпомогне изграждането на национална база данни ЕВРОДАК и ще укрепи институционалните структури в България, работещи в областта на убежището.

Главната цел на проекта е въвеждане на Дъблин II и ЕВРОДАК в България. Ще бъдат разработени мрежови структури и ще бъдат създадени отдели  ЕВРОДАК и Дъблин съответно към Министерството на вътрешните работи и към Държавната агенция за бежанците. 

Служителите на двете институции ще бъдат обучавани в прилагането на законовите разпоредби и на техническите изисквания, посочени в законодателството на ЕС в областта на предоставянето на убежище.