Проектът за язовир "Яденица" е приет от Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите.

Одобреното инвестиционно предложение "Проект "Яденица" представлява увеличаване на обема на долния изравнител на Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира".

Проектът включва изграждане на язовир "Яденица" и реверсивен напорен тунел за връзка с язовир "Чаира".

Съветът предлага министърът на околната среда и водите да издаде решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Възложител е "Национална електрическа компания" ЕАД.

Взети са предвид и възраженията относно определяне на минимално допустимия отток в р. Яденица след язовирната стена, и за сеизмичната осигуреност на новото строителство.

Други възражения касаеха защитена зона "Яденица", нейният предмет на опазване и очакваната степен на увреждане.

Протест срещу проекта за язовир Яденица

Протест срещу проекта за язовир Яденица

Граждани недоволстваха пред МОСВ

При вземането на решение по ОВОС са съобразени документацията, получените в хода на процедурата становища, резултатите от общественото обсъждане, постъпилите възражения и становищата на възложителя по тях.

Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова и ръководството на НЕК ЕАД се договориха днес, 25 юли и за ускоряване на поддържащите дейности по облицовката на коритото на р. Гашня, и възможно най-бързото осигуряване на екологичния отток на р. Въча след яз. "Цанков камък".

Повод на срещата беше установено засушаване на участък от р. Въча, след като нивото в яз. "Цанков камък" намаля поради извършването на планиран оглед на облицовката на коритото на р. Гашня и ремонт на съоръженията на ВЕЦ "Цанков камък".

Стана ясно, че няма да има нужда от основни ремонти, а само от повърхностни обработки на облицовката на речното корито.

Проектът за язовир "Яденица" е пуснат за обществено обсъждане

Проектът за язовир "Яденица" е пуснат за обществено обсъждане

Язовирът ще повиши капацитета на работата на ПАВЕЦ "Чаира"

МОСВ настоя за максимално бързо приключване на дейностите. Това ще позволи повишаване на водното ниво в язовира и създаване на техническа възможност за осигуряване на необходимия минимален отток в р. Въча.

Извършваните от НЕК ЕАД дейности са част от планирана техническата поддръжка с цел осигуряване сигурността на съоръжението.

За ремонта е необходимо да бъде намален обемът в язовира и спряна работата на ВЕЦ "Цанков камък" и МВЕЦ "Цанков камък". Това води до нарушено оводняване на малък участък от около 50 метра след язовирната стена.

По-късно днес зам.-министър Николова се срещна с представители на сдружение "Балканка", които настояват за осигуряване на минималния оток на река Въча.

Припомняме, че по-рано днес от сдружение "Балканика"  се събраха пред сградата на Министерството на околната среда и водите, за да изразят недоволството си от изграждането на язовир "Яденица". По думите на , протестиращ, изграждането ще разруши две защитени територии и е с цел "само да се усвоят едни пари".