Не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти срещу COVID-19, включително и антибиотици. Това каза проф. д-р Иво Петров в ефира на БНТ. Антибиотиците, взимани превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, т.е. те могат да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме, предупреди той. Конкретната фаза от заболяването изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар - било то онлайн, по вайбър, по телефона, по някои от дигиталните платформи.

Петров обясни, че заради взрива на разпространението на COVID-19 в Европа е принудил много страни да търсят възможност да изпращат нуждаещите се от болнично лечение в съседни държави. Здравната система у нас също е подложена на силен натиск и едвам издържа най-вече заради липсата на достатъчно медици. В София болните са най-много. В много от столичните болници бяха удвоени леглата за COVID, включително и в общинските болници. Има решение и за разширяване на извънболничните медицински центрове, които ще играят роля на своего рода триаж за пациентите, които са с COVID-19 или съмнения за COVID-19, поясни проф. д-р Иво Петров.

За ден антителата срещу COVID-19 могат да паднат наполовина

За ден антителата срещу COVID-19 могат да паднат наполовина

40 дни след преболедуване е най-подходящо да се дарява кръвна плазна

Болниците в София при нужда могат да осигурят много легла. Не само легла трябва да има, това не е проблем, проблем е наличието на персонал, пък и не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания. Проф. Петров посъветва хората лечението непременно да се води от лекар, не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти, включително и антибиотици.