Астрономическата пролет настъпи в 13.44 часа, но според прогнозата времето през следващите дни ще бъде зимно.

България ще попадне под влиянието на средиземноморски циклон.

През деня от югозапад ще започнат превалявания от дъжд, в планините и планинските райони над 400-500 м. - от сняг.

През нощта срещу събота и през самия ден валежите ще продължат, като ще бъдат главно в западната половина на страната. В повечето райони там ще вали сняг, ще се образува и снежна покривка.

Едва в началото на другата седмица се очаква затопляне, а в сряда температурите могат да достигнат 13 градуса, съобщават от НИМХ-БАН.

Днес денят и нощта са равни по продължителност.

В 13.44 часа Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропична година и се равнява на 365,24219 денонощия.

При усложняване на метеорологичната обстановка Министерството на извънредните ситуации препоръчва да тръгвате на път с достатъчно гориво и зимно оборудване.

В случай, че сте затънали в навявания от сняг или заледени пътни участъци, избягвайте работата на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне.

При усложняване на обстановката, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място, препоръчват от министерството.