На 19-ия ден от антиправителствените протести отново бяха издигнати искания за оставка на кабинета на Пламен Орешарски.
Това е поредната вечер, през която хиляди хора изпълниха пространството пред Министерския съвет.

По данни на МВР, към 20.00 часа броят на протестиращите и бил около 6 500 души, но според участници в акцията, тя е значително по-многобройна. .

Шествието премина край централите на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Демонстрантите отново блокираха Орлов мост.

Днешният протест преминава под знака на призива, отправен от 29 български интелектуалци към президента Росен Плевнелиев да предупреди евроатлантическата общност за „мрачните перспективи, които се очертават пред страната ни днес".

Интелектуалците настояват за това, тъй като смятат, че е възможно управляващите да целят промяна в геополитическите приоритети на България -  откъсване от „цивилизована Европа и асимилирането ни в подготвяната от Путин Евразия".

„Управлявани сме от правителство, което е плод на задкулисни сделки и олигархични интереси, съставено от една аморална коалиция между загубилите изборите партии, лишена от реално мнозинство и зависеща изцяло от капризите на партия "Атака"..." - се казва в отвореното писмо на интелектуалците, сред които са Георги Господинов, Борис Христов, Георги Данаилов, Добрин Тодоров, Цочо Бояджиев.

В обръщението към президента се посочва, че реваншистките планове на управляващите са станали видни от намеренията „да бъде рестартиран антибългарският проект за АЕЦ "Белене", от реабилитацията на сътрудниците на комунистическия репресивен апарат на Държавна сигурност във висшата администрация, от чистката в МВР и други ключови ведомства".

Интелектуалците, както и участниците в днешния протест са възмутени от продължаващите назначения в правителството.

Демонстрантите се обявиха и против намеренията на правителството да преразгледа бюджета.

На протеста беше организирана подписка за внасяне на сигнал до главния прокурор и до Софийската градска прокуратура за сваляне на имунитета на Волен Сидеров.

Междувременно на мейла на news.bg беше получено писмо от протестиращи във връзка с жива верига, която е блокирала автомобил на  НСО, с който пътува премиерът Пламен Орешарски.

„Във връзка с вчерашното изявление на Министерския съвет и НСО, че в блокирания  автомобил СА0011РР на НСО не е бил г-н Орешарски, сме длъжни да поясним, че това не стои точно така...
Точно това е автомобилът, който включително и тази сутрин превози г-н министър- председателя до сградата на МС в центъра на столицата в познатия за неговия обичаен график час - малко след 8 сутринта.
Придружаващият джип беше и вчера в кортежа, но беше пропуснат от живата верига и паркира на 200 метра по-надолу по обичайното трасе на премиера..." - се казва в писмото, придружено от снимков материал.

Авторите на писмото изразяват съжаление за стреса, който причиняват на редовите  служители в НСО, както и за стреса върху  премиера Орешарски.

„Но можем само да кажем, че няма да спрем с мирните си и законни протести.
В политиката грешките се наказват с оставка.
Това не е партийна битка. Това е война на гражданите срещу мафията." - казват в заключение протестиращите.

В социалните мрежи вече се разпространява призив сутрешното кафе пред парламента да прерасне в целодневна блокада на сградата му.

Предвижда се акцията да започне още утре в 8.00 ч. под название „Арестуване на парламента".
Инициаторите апелират хората да носят бели престилки като символ на "гражданското лечение", което трябва да оздрави политиката, като прогони мафията и „сидеровщината" от нея.