Български еколози и защитници на човешките права подготвят протести срещу посещението на руския президент Владимир Путин у нас на 17 февруари.

Те са подготвили петиция срещу визитата на руския държавен глава, озаглавена „ Путин - персона нон грата", в която пише „ Путин идва в България, за да затвърди тоталната икономическа зависимост на България от Русия".

Българските еколози са съобщили в свой сайт, че са взели решение за организиране на протестите, провокирани от намесата на руските строителни компании в живописните региони на Рила, съобщава електронното издание www.speroforum.com.

Идея за организиране на протести срещу Путин имаха и от „Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская", организирана след убийството на журналистиката през 2006г.

Засега българското вътрешно министерство не съобщава конкретните дати на подготвяните протести. Заради визитата на руския президент някои от големите софийски улици ще бъдат затворени, очаква се и засилено полицейско присъствие.

Предвидено е Владимир Путин да се срещне с президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински.

По покана на Българския хелзинкски комитет и на заместник-председателя на Народното събрание Филип Димитров у нас ще пристигне Владимир Буковски.

Припомняме, ЦИК отказа да регистрира кандидатурата на Буковски за предстоящите президентки избори в Русия. Причината е че живеещият вече повече от 30 години в Англия Буковски няма руско гражданство.