Жителите на Стария Несебър излязоха на протест днес, заради обявеното започване на процедура по принудително събаряне на неузаконени пристройки на къщи.

Протестът предизвика временно спиране на събарянето на незаконните постройки.

Под мотото „Старият Несебър - вечен, но и жив" протестиращите затвориха провлака между 08:00 ч. и 12:00 ч. с настояване за спешно възлагане и изготвяне на план за управление на Стария Несебър.

Според организаторите липсата на ясни правила за строителството и неизпълнените обещания на институциите през изминалите 20 години за издаване на строителни разрешителни са довели до проблем, засягащ над 100 семейства в Несебър.

Според протестиращите до този момент не е проведена сериозна дискусия с жителите и не им е представена алтернатива за решаване на проблема. Евентуалното разрушаване на къщи, предвид предстоящата зима, ще остави много семейства буквално на улицата в студа, допълват още недоволните.

Разрушаването на незаконни постройки в стария град на Несебър бе насрочено за днес. Акцията на инспекторите на ДНСК включва шест надстроени къщи и два магазина.

Министърът на регионалното развитие и благоустройстовто Росен Плевнелиев заяви пред bTV, че разрушаването на надстроените къщи и магазини ще продължи. Той припомни, че собствениците на имотите са били предупредени за тези действия и са имали 6 месеца сами да ги съборят.

Регионалното министерство ще спази законите на България, каза Плевнелиев. Този път няма да има отклонение, допълни той.

Крайно време е българите да разберат, че най-лесното строителство е законното. Тази държава трябва да разбере, че ако иска да забогатява, ако иска да върви напред, тя трябва да дефинира своите права и да ги спазва. Без права, ние изпадаме в абсолютен хаос и в крайна сметка ще се въртим и няма да вървим напред, каза Плевнелиев.

Хотели няма да бъдат събаряни, уточниха от ДНСК.