Предприятията в България ще бъдат разделени на четири основни групи при оценката на техния рисков потенциал. Това се предвижда в изготвената методика по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ".

Предприятията от всяка група да бъдат групирани в няколко нива на риск и от това ще зависи честотата на проверките на Инспекцията по труда. Оценените като най-рискови предприятия ще бъдат проверявани поне веднъж годишно, а проверки на следващата група ще се правят на две години. От своя страна предприятията, които в най-голяма степен изпълняват законодателството, могат да не бъдат посетени от инспектори пет или повече години.

В едната група за оценяване на потенциала са обособени обектите на контрол от всички икономически дейности, за които има данни за дейността им.

Отделна група са предприятията, които тепърва започват да развиват дейност. Техният рисков потенциал ще бъде оценяван специално.

Третата обособена група обекти на контрол са тези от сектор "Строителство". Дейността е високорискова и специфична заради кратките срокове, в които приключват отделните етапи при строително-монтажните работи.

Отделно ще се оценяват и обектите на контрол, които са част от предприятия с изнесени териториални структури.

Специален софтуер ще оценява рисковия потенциал и ще извършва групирането на обектите на контрол според нивото му. Неговото изграждане предстои. Софтуерът ще анализира различни показатели. Ще се имат предвид статични показатели, които са свързани с пазара на труда - икономическата дейност, в която действа предприятието, брой заети, териториално разположение на обекта на контрол и др.

Ще се разглеждат и динамичните показатели - резултатите от контролната дейност, които ще имат по-висока относителна тежест при оценката, данните за трудовия травматизъм, подадени сигнали за нарушения и т.н.

Всяко установено нарушение също ще има различна тежест при оценката. В строителството необезопасените обекти при работа на височина, както и работата без трудов договор ще повишават най-много рисковия потенциал на обектите на контрол.

Иновативният за България метод за оценка на рисковия потенциал ще даде възможност при планирането на контролната дейност с приоритет да се проверяват най-рисковите обекти на контрол според направената оценка. Запазва се и планирането на експертно ниво. Така ще се планират проверките от периодичния контрол, който обхваща обекти на контрол с високорискови производства и дейности. Такива обекти се проверяват задължително през различни периоди в рамките на една година.