Пускат фериботната линия Русе-Гюргево до юни. През март ще бъде подписан регламент за преминаването на всички превозни средства и пътници през "Дунав мост". За това са се договорили на среща вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну, съобщи Нова телевизия.

Двете страни са обсъдили плановете на българското правителство да изгради 4 моста между двете страни по Дунав, както и програмата Fast Danube. Министър Събев обясни, че се цели облекчаване на движението на пътници и това между граничните ни преходи.

"Трябва да бъде даден живот на меморандума, подписан през 2019 г. Договорихме се с министър Гриндяну да се срещаме на всеки 3 месеца по повод работата на работната група, която да оживи меморандума. В него става въпрос за това да се изследват петте точки, на които би могло да има мостове. Там влиза и работата по проекта Fast Danube", обясни Николай Събев.

Относно плановете за магистрала Русе-Велико Търново, Караджов обясни, че е от януари миналата година са отворени офертите, към днешна дата обаче все още няма яснота коя е стартовата точка. "Тя зависи от плана НАТУРА както от в румънска страна, така и в българска. Затова не се пристъпва към решение кой е победителят", каза Караджов.