Евростат пуска статистическо "табло" за управление на възстановяването от COVID-19 от днес. Онлайн инструментът съдържа месечни и тримесечни статистически индикатори от различни области, които показват как икономиките и социалните системи на страните от ЕС се развиват по време на пандемията. Интерактивното табло е разработено с участието на Националния статистически институт и статистическите институции на останалите държави членки.

"Таблото" съдържа 20 показателя, които обхващат области като макроикономическо развитие, бизнес и търговия и пазара на труда. Днес се публикува неговото първо издание. То ще се актуализира всеки месец с последните налични данни и ще се обогатява с нови показатели. Всеки индикатор може да бъде визуализиран посредством интерактивна графика. Възможни са също сравнения между държави и във времето, като данните могат да бъдат изтеглени и използвани повторно. Всяко негово издание ще съдържа коментар, описващ икономическата и социалната ситуация през последния наличен период.

191 починали от коронавирус за денонощие

191 починали от коронавирус за денонощие

2575 излекувани и 1959 новозаразени

В края на миналия месец на срещата на високо равнище на Евростат и председателите на националните статистически институти на държавите членки беше приет Висбаденският меморандум за координиран отговор при бъдещи кризи, които ще изправят ЕСС пред нови предизвикателства. Документът очертава редица общи мерки и действия , които да осигурят производството и разпространението на качествена статистическа информация. Споразумението беше част от приоритетите на Германското председателство на ЕС в областта на статистиката.

Статистическото табло за управление на възстановяването от КОВИД-19 може да бъде намерено на уебсайта на Евростат тук.