Дори и служителите в България, не са възторжени от решението на правителството за сливане на почивните дни между 1-ви и 6-ти май.

Очевидно опитите на управляващите да дадат заслужена почивка на служителите не се оценява положителен жест, а по-скоро като липса на реална икономическа логика.

Това показват резултатите от онлайн анкетата, проведена на сайта за работа и подбор на персонал BestJobs.bg. Анкетата е проведена в периода 13 - 28.04.2009 г., съобщава Neogen.

45% от запитаните смятат, че решението за 6-те почивни дни е нелогично на фона на икономическата криза.

Почти двойно по-малко са тези, които смятат да оползотворят почивката, като отидат на екскурзия (24%), а 31% нямат планове и смятат да си останат в къщи.

Въпреки опитите почивните дни да се представят като възможност за стимулиране на туристическия бизнес, очевидно хората, които ще се възползват са малцинство и желаните икономически резултати няма да се реализират.

Най-голям брой отговорили, които не одобряват решението на правителство са живеещите в големите областни градове - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора. На второ място са поставили, че ще прекарат времето като отидат на екскурзия.

Жителите на по-малките градове - Габрово (40%), Благоевград (38%), Перник (42%), Добрич (51%) също са съгласни, че икономическата ситуация не е оценена адекватно и това не е правилно решение. На второ място те поставят опцията, че ще останат вкъщи през този период.

Силно изразена е разлика в отговорите се наблюдава според сферата на заетост на потребителите.

Мнозинството от посочилите, че ще отидат на екскурзия, са заети в секторите: ИТ (52%), телекомуникации и интернет (34%) и здраве и фармация - (47%).

Тези, които ще си останат в къщи, работят в секторите строителство (41%), недвижими имоти (62%) и транспорт и автопревозни средства (39%).

Мнозинството от служителите, които не намират логика в тази почивка са заети в
сфери като: човешки ресурси (66%), банки, застраховане, финанси (46%), маркетинг, реклама, връзки с обществеността (51%), търговия на едро и дребно (56%) и услуги за частни лица (48%).

Припомняме, решението за сливане на празничните дни бе прокарано по настояване на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, въпреки че против категорично се обяви министър Николай Василев.