Непостоянното и неустойчиво законодателство нанася най-голям удар именно на малкия и среден бизнес. Необходими са еднакви критерии и условия за достъп до обществени поръчки и за големия, и за малкия бизнес, които да гарантират лоялна конкуренция на нашия пазар. Това няма как да стане без електронно правителство, което да гарантира прозрачност и равнопоставеност.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчването на годишните награди "Златна мартеница" за принос към българския бизнес, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Снимка 410643

Източник: Президентство

Организатор на събитието е сдружението "Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес". Отличията за българските производители бяха връчени за 25-а поредна година.

По време на церемонията държавният глава връчи наградата "Златна мартеница" на победителя в конкурса - "Зора ММС" ООД, компания, наложила на пазара успешна търговска марка и завоювала доверието на българските потребители.

Със задоволство той отбеляза, че броят на участниците в конкурса расте с всяка година. 

Държавният глава призова за ускоряване на административните процедури по отношение дейността на малкия бизнес, защото най-голямото му предимство е неговата бързина и гъвкавост. "Когато той се задушава нормативно, този бизнес губи най-важното си предимство и става невъзможно да се конкурира на международния пазар спрямо страни, където тези процедури са два - три пъти по-бързи", подчерта президентът.

Снимка 410642

Източник: Президентство

Радев посочи още, че са нужни повече стимули за малкия и среден бизнес в България, който е иновативен, гарантира повече младежка заетост и работи с науката и образованието за по-висока добавена стойност. "Това означава гаранция от държавата за защита на собствеността и възвръщане на доверието в правораздавателната система", допълни държавният глава.

По думите на президента марката "Произведено в България" има смисъл далеч отвъд производството на стоки и услуги, защото ни зарежда с позитивизъм, самочувствие и надежда, че имаме бъдеще като българи в един свят на разрастваща се конкуренция. Марката консолидира цялото общество в подкрепа на българското предприемачество и българското производство.