Няма да се затварят детски градини у нас засега. Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова в ефира на Нова телевизия. Тя заяви, че основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. По думите й вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират.

Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени хората. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

"Боя се, че не се спазват мерките - маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани", каза още проф. Аргирова.

По думите й вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци", каза Аргирова. "В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват".

7034 новозаразени и 84-ма починали с COVID за денонощие

7034 новозаразени и 84-ма починали с COVID за денонощие

Излекуваните са 4071, а на 29 683 души са били поставени ваксини

Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат. Тя смята, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

Аргирова коментира и бустерните дози. "Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подхода и да не се правят непрекъснати бустери. Но трябва да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг поход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина", обясни Аргирова.

Относно протеста в сряда срещу зелените сертификати, проф. Аргирова смята, че участниците са били сериозно заплашени от заразяване. "40-50% може би ще се заразят. Как ще го изкарат - не знам. Не е тайна, че между тях има ваксинирани", коментира вирусологът.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%