Бившият министър на културата в правителството на Бойко Борисов Вежди Рашидов отрече да е разрешавал събарянето на "Двойната къща" в София и прехвърли към Националния институт за паметниците на културата отговорността за премахването на статута на паметник на културата на сградата, съобщи "Дневник".

Събарят 110-годишна къща в София

Събарят 110-годишна къща в София

До миналата година е била паметник на културата

"Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард Васил Левски в София. Не познавам нейния собственик", заяви Рашидов в писмо, цитирано от "24 часа". Той направи изявлението, след като днес багери започнаха да разрушават 100-годишна къща в центъра на София. Защитеният статут на сградата е бил премахнат в края на миналата година.

Събарянето започна в неработен ден и часове преди планирана жива верига около сградата в знак на протест срещу бутането й. Преди дни Би Ти Ви разказа за опасността от събаряне на къщата, собственост на Киро Киров, известен с прякора Японеца. Според телевизията Рашидов е подписал заповедта за отмяна на защитения статут на къщата преди втория тур на президентските избори през ноември 2016 г.

"Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи", обяснява сега Рашидов.

"В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и събаряне на сградата", казва бившият министър.