Инфлацията у нас през месец юни се покачи до 8.4% на годишна база. Това показват данните от Националния статистически институт, цитирани от Money.bg.

Това ниво надхвърли прогнозираните от "Блумбърг" данни, чиито експерти очакваха тя да достигне 6.7% на годишна база за юли при 5.6% за юни.

На месечна база (спрямо юни) индексът на потребителските цени в страната също отбелязва повишение в размер на 2.2 на на сто.

Експертите от НСИ отчитат 14.5 % повишение в цените на храните, които съставляват над 36 % от потребителската кошница. Това се дължи на голямото поскъпване, което отчетоха отчетоха хляба, растителните масла, плодовете и пилешкото .

На годишна база в цените на акохола и тютюневите изделия в страната се наблюдава понижение или дефлация в размер на 3.2 на сто.

Инфлацията в нехранителния сектор се е покачила с минималните 0.2 %, като най-голям ръст са отбелязали цените в сферата на стоките и услугите от цели 10.9% на сто както и най-търсените за сезона услуги в сектора на хотелиерството и ресторантьорството в рамките на 9.5 %.

Хармонизираната инфлация, която е референтният критерий за оценка на ценовата стабилност, възприет от Европейската централна банка и всички страни от ЕС, у нас се покачва до 6.8 % през юли.