Все още отпадъците у нас не се събират разделно, няма разгърнати системи за разделно събиране и рециклиране, гражданите също не изхвърлят разделно.

Това съобщи по време на пресконференция заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Той представи работата за изминалата година на организациите за разделно събиране и оползотворяване на различните видове отпадъци - от опаковки, отработени масла и от моторни превозни средства.

Министър Джевдет Чакъров одобри докладите на организациите по оползотворяване на отпадъци, с което се признават изпълнение на ангажиментите им за рециклиране за 2007 година.

8 фирми от общо 13 фирми, които индивидуално изпълняват ангажименти по рециклиране и оползотворяване, получиха одобрение на докладите.

Според Чавдар Георгиев организациите за рециклиране на автомобили и отработени масла работят ефективно, докато организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки все още не са изградили ефективни системи.

Разделно събиране е организирано в 132 общини. В София разделно събиране има в 15 района , а в системата са обхванати около 1 млн. столичани, според отчетите на организациите, съобщи Георгиев.

Той подчерта, че тези цифри не означават работещи системи за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки.

Цикълът в тези системи не е затворен, не може за 132 общини да има само пет работещи сепариращи инсталации, коментира Георгиев.

По думите му все още резултати се отчита само на хартия и отпадъците се осигуряват от пунктове за вторични суровини и метали.

Заместник-министърът посочи, че в „Екопак" са се раздавали бонуси на определени членове, заради предадени от тях на организацията количества отпадъци от опаковки, което е недопустимо, защото опорочава системата и демотивира останалите членове, които не получават бонуси.

Според Георгиев все още не постига основната цел на системите за разделно събиране - да се събира там, където се образува отпадъкът - от домакинствата.

Като слабост от МОСВ отчитат и недобрата информационна кампания на организациите сред гражданите.

Организациите от своя страна съобщиха, че все още в контейнерите за разделно събиране се изхвърлят битови отпадъци, което прави тези, които са изхвърлени по предназначени негодни за рециклиране и оползотворяване.

Според представена от „Екобулпак" информация около 50 процента от отпадъците от контейнерите стават за рециклиране. От „Екопак" уточниха, че от тази година вече са премахнали системата на бонусите.