Въпреки дъжда днес скалния град разгледаха и посланиците на страните от ЕС, които са в Кърджали за традиционната среща "без вратовръзки" с президента Георги Първанов.

На специална церемония в тронната зала ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров връчи на дипломатите удостоверение, че са посетили древния град на траките.

След месец продължават археологическите разкопки в Перперикон, съобщи БНР.

Проучванията на скалния град започнаха преди 9 години.

За 2008 г. държавата е заделила 200 хил. лв. за разкопките. Ръководителят на експедицията, проф. Николай Овчаров съобщи, че за проучванията в древния град на траките ще бъдат инвестирани 3 млн. евро.

Средствата са по програмата „Трансгранично сътрудничество" на Европейския съюз. Парите са за реставрацията на скалния град и за изграждане на туристически център край Перперикон.

„През последните 3-4 години ние разкрихме около две-трети от акропола на Перперикон. Тази година предстои завършването на неговата западна част и влизането в южното подградие, което много ме изкушава, защото то е било може би една от най-важните части на скалния град. Искаме да видим и връзките между него и акропола на Перперикон," обясни Николай Овчаров.

"Освен това, от чисто туристическа гледна точка, ние трябва да обобщим вече маршрутите. Освен с държавни пари, които са за разкопки, предстои да се работи по един много голям европейски проект за над 3 млн. евро. В момента се завършват последните подготвителни работи," допълни още ръководителят на разкопките.

"Проученото петно през миналата година ще бъде посетителския център с музеи, кафенета и места за отдих. Развива се реставрацията и консервацията на Перперикон. Надявам се до няколко години той да бъде един от световните центрове на културно-историческия туризъм."