Радиоактивно замърсяване в резултат на обща авария в „АЕЦ  Козлодуй" бе оповестено тази сутрин в рамките на започналото двудневно национално пълномащабно учение „Защита 2009".

То започна със сигнал в Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации, постъпил от Оперативния комуникационен център - Враца за учебната обстановка в АЕЦ „Козлодуй".

Задействана е Системата за ранно предупреждение и оповестяване при обща авария и локалната сиренна система на АЕЦ „Козлодуй".

Спешно е свикан и е започнал работа Координационния щаб към министъра на извънредните ситуации Емел Етем, подпомаган от експертната и оперативната група.

Приведени бяха в готовност за незабавна реакция основните съставни части на Единната спасителна система. Към министерствата и ведомствата също се свикаха и започват работа щабовете за координация.

Сценарият на учението включва непрекъснат обмен на информация за създадената учебна обстановка и дейностите в района на централата и в зоните за аварийно планиране в община Козлодуй.

На базата на комплексните оценки на експертите от участващите в учението министерства, ведомства и научни институти, Координационният щаб към министъра на извънредните ситуации определя незабавните мерки за защита на населението.

С конкретни стъпки на практика се проверяват дейностите, включени във Външния авариен план за АЕЦ „Козлодуй", както и в аварийните планове за защита на населението на областите, общините и ведомствата при обща радиационна авария.

Прави се проверка на взаимодействието и координацията на всички нива, както на органите за управление, така и на частите на Единната спасителна система.

Основна цел на учението е проверка на координацията и действията на органите за управление, силите за реагиране и комуникационно - информационната система по въвеждане на плановете, вземане на решения и действие на силите при провеждане на мероприятия за защита на населението и националното стопанство.