Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов обяви пред депутатите в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред колко са скривалищата в страната.

Общият брой на скривалищата и противорадиационните укрития е 704. Скривалищата са 551, като 31 от тях са в добро техническо състояние, 187 - в задоволително, 165 - в лошо техническо състояние, а 101 са неизползваеми. Тези, които могат да бъдат използвани и са в задоволително състояние, трябва да бъдат почистени, но не в степен на защита, един месец да живеят хората под земята, настоя главен комисар Николов.

Никой в България не знае колко са бомбоубежищата

Никой в България не знае колко са бомбоубежищата

Задача на МВР е да стопанисва скривалищата

Противорадиационните укрития са 153, като те са само за защита от радиационни замърсявания. Метрото, гаражите на моловете и всички нови кооперации с подземни гаражи също могат да бъдат едни от потенциалните места за укриване.

Министерски съвет взе решение за отпускане на необходимите средства във връзка с подновяване на йодните таблетки в резерва за в случай на опасност от повишаване на радиацията, обясни вътрешният министър Бойко Рашков, който се надява, че ще те се разходват така, както трябва, и то бързо.

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Преди броени дни приключиха учения на стратегическия арсенал на Русия

Той уточни, че ако тръгне радиационен облак, какъвто имало на времето от Чернобил, ще трябва да се вземат мерки за оповестяване на всички хора, без забавяне. Около 600 са скривалищата в страната, като една част са в София и са в добро състояние, но други не. Трябва да се направи необходимото за тяхното поддържане, настоя Рашков и призова медиите да не всяват паника в обществото, когато се разпространи информацията за скривалищата.

Рашков настоя да се провери всичко, което може да ни е необходимо, ако се случи нещо.