Жителите на пловдивското село Катуница днес гласуваха на референдум за планирания добив на инертни материали в района.
Към края на изборния ден гласа си са дали над 924 души от имащите право на глас - това означава 49% изборна активност, което прави референдума легитимен.

Той ще определи дали община Садово да издава разрешения за изграждане на съоръженията за добива. Концесията за кариерата е одобрена от правителството в началото на годината, но местната администрация и хората са против унищожаването на земеделска земя. В края на август общинските съветници в Садово решиха единодушно да се проведе допитване по темата.

Резултатите от референдума трябва да бъдат обявени официално в общинската избирателна комисия в тридневен срок.

Местното население има притеснения заради унищожаването на обработваема земя и риска от нарушаване на екоравновесието.

Хората са разтревожени и заради това, че разрешението за добива на инертни материали в областта Кацара - участък Кацара 2, е дадено от правителството в началото на февруари, а оценката за въздействие върху околната среда е от края на същия месец.
Концесията е за 35 години, обхваща терени в селата Катуница, Ягодово и Крумово. Намира се в близост до две летища - военно и гражданско. В момента гражданско сдружение за опазване на Катуница атакува решението в съда.

От фирмата концесионер определят референдума в Катуница като незаконен. Собственикът Илиян Филипов заяви, че притежава собствена земя в община Родопи, която е част от концесията, и ще разработва само нея.

Според кмета на Катуница същият инвеститор е подал документи за проучване и на други над 500 декара, отново в землището на селото.