Според мен четенето е важно за всяко едно поколение. Не спирайте да четете, да вдъхвате нов живот на старите книги и да откривате нови, каза министърът на културата Атанас Атанасов по време на официалното откриване на Пролетния базар на книгата в пространството пред НДК. Присъстваха също министърът на образованието Николай Денков и заместник-кметът на София Мирослав Боршош, съобщиха от Министерството на културата.

Атанасов няма магическа пръчка за вдигане на заплати

Атанасов няма магическа пръчка за вдигане на заплати

Mинистърът на културата не може собственоръчно да ги увеличи

Акцент на инициативата е темата за грамотността, а тази година на фокус ще бъде петото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Той ще им предложи обособена сцена с програма, целяща повишаване интереса към литературата и четенето. Предвидени са срещи с чуждестранни и български автори, творчески работилници - за илюстрации, поезия в рима, приказки и др.

Рекорден брой издатели от цялата страна са заявили участие в базара - над 130. Той продължава до 5 юни, а щандовете са разположени в повече от 60 шатри. Съпътстващата културна програма включва над 100 литературни събития, които ще вървят паралелно на основните сцени, на щандовете на издателите и на различни локации в столицата - премиери на книги, срещи с автори, преводачи и издатели, дискусии, презентации, игри за децата, състезания по грамотност, литературни четения и др.

Програмата на Пролетния базар на книгата обхваща събития в литературния кът на изложението и в редица градски локации на територията на цяла София.