Извършена е реставрацията на фасадата на сградата на Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) на ул. "Дякон Игнатий" 9, с която е възобновен автентичният ѝ вид отпреди 100 г. В изпълнения проект изцяло е запазен оригиналният архитектурен стил, в който основни елементи са арковидните прозорци и релефи от естествен камък, съобщиха от МТС.

Сградата е част от археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековни Средец". Тя е построена в началото на 20 век на мястото на къщата на българския политик и общественик Петко Каравелов. Тук се е намирала приемната на Каравелов докато той е бил министър и министър-председател на България.

Реставрацията на банята в "Овча купел" приключва догодина

Реставрацията на банята в "Овча купел" приключва догодина

Ще бъдат възстановени асейните и ползването на минералната вода

След като къщата на Петко Каравелов, която се е намирала на същото място, е продадена от наследниците му, се изгражда сегашната сграда по поръчка на собствениците на Балканска банка. Тя е примери на класическия за началото на 20 век архитектурен стил "сецесион". Фасадата е с облицовка от варовик и е богата на архитектурни и декоративни елементи, които включват каменни пластики на воини, флорални елементи, символи на вечността, както и по-съвременни декорации, които се свързват с индустрията, търговията, транспорта, логистиката и просперитета.

Консервацията и ремонтът са на стойност 917 826 лв. Те са финансирани от бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията.

Реставрират къщата на Райна Княгиня в София

Реставрират къщата на Райна Княгиня в София

Очаква се строителните дейности да приключат през лятото