Всички са изгубили търпение. Границата на търпението е премината и се обмисля протестно отваряне на всички заведения в един ден. По думите на Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България, има психологическа нагласа да се направи един протест, по подобие на колегите им в Италия, в един и също ден всички заведения да отворят въпреки забраните.

Коларов не отговори обаче директно дали такъв протест се подготвя в момента. "Нищо чудно да се отворят всички заведения, по примера на Италия и други държави", заяви той.

Той не осъди и директно своите колеги, които пред уикенда бяха изловени от контролните органи в Пловдив. Такъв случай имаше и в София.

Спипаха към 60 празнуващи в хотелски ресторант в София

Спипаха към 60 празнуващи в хотелски ресторант в София

Сред тях са били известни модели и адвокати

По думите му не трябва да се нарушават заповедите, но трябва да се изпълняват и обещанията. А сега имало слухове, че пак няма да им позволят да отворят и след края на този месец, въпреки че мерките са въведени до края на януари месец.

Коларов постави акцент върху това, че има изключително голяма забавяне на програмите за компенсации заради затварянето. Една част от колегите са получили онези 24 лв. за ноември месец, но по програмата за собствениците на заведения се очаква поредната нотификация от ЕС, въпреки че програмата е била отворена през декември месец.

Вчера от Сдружението на заведенията в България публикуваха карикатура в стил на ранната соцпропаганда, представяща донос за работещо заведение и разпространиха анкета сред членовете си какви са нагласите за протест при евентуално следващо удължаване на мерките.

Снимка 514359

Източник: Фейсбук Сдрежение на заведенията

Възможностите са:

  1. Организиране на национален протест.
  2. Обявяване на Гражданско неподчинение по примера на Италия.
  3. Национален протест, а ако исканията ни не бъдат удовлетворени, последващо отваряне на обектите по примера на Италия.
  4. Съгласяваме се да останем затворени, но ако изплатят компенсациите на всички до 31.01, и до същата дата има разписани и приети нови мерки за февруари.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излязоха с позиция, в която поискаха от властите ясно да кажат кога и при какви условия ще се отворят отново бизнесите, включително и с параметрите на заболеваемостта за това. Въпреки че призовават за конкретен план в последната една година, такъв и до този момент не е изработен, а се вършат неща на парче и без всякаква логика, припомнят от БХРА и подчертават, че въпреки че е разболелите се значително са намалели, а и ваксините са дошли, затворени остават заведенията и моловете, а на хотелите им се позволява да работят, колкото да не им се плащат компенсации.

"Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други не, страхува ли се COVID-19 от вечерен час, кога и при какви условия ще бъдат разхлабени мерките и интересува ли се управляващите, че цели сектори на икономиката са на път да бъдат заличени."

От БХРА посочват и че 30% от хотелите и ресторантите въобще не възнамеряват да отворят, а това означава хиляди хора на борсата и липса на препитание за цели семейства и региони. От Асоциацията се позовават на данните на НОИ за 16 000 души останали без само през първата седмица на януари, което е рекорд. Компенсациите закъсняват, мерките са недостатъчни, а март е след няколко дни, е обороти средства няма. Скоро ще стане една година откакто бизнесът е спрял реална дейност, посочват от БХРА.