Музеи, институции и храмове отварят врати за Европейските дни на наследството на 16-ти и 17-ти септември. Тази година инициативата на Френския културен институт съвпада с Празника на София - 17-ти септември.

Фабиен Флори, директор на Френския културен институт отбеляза, че днес френските дни на наследството са станали европейски дни на наследството. Отворени за посетители ще бъдат 36 обекта в цялата страна.

Първите Дни на културното наследство са организирани във Франция в далечната 1994 г. Оттогава досега в инициативата се включват редица културни институти. Столична община организира два маршрута с обиколка на храмове, първият "По стъпките на религиозната толерантност в София" . Маршрутът обхваща храмовете "Св. Неделя", Баня Баши джамия, Софийската синагога.

Коледен ретротрамвай тръгва по бул. "Витоша"

Коледен ретротрамвай тръгва по бул. "Витоша"

За втора поредна година ще има „Коледна феерия по булевард „Витоша".

Вторият маршрут предвижда "Разходка с ретро трамвай" по повод Европейската седмица на мобилността. Тръгването на трамвая от 11.00 часа от площад "Възраждане".

Доц. д-р Димитър Ташков, заместник-началник на Военна академия изтъкна, че Военна академия отваря врати на 16-ти септември от 10.00 до 14.00 часа. Институтът за етнология и фолклористика към БАН, в който се ремонтира втория етаж от сградата ще посрещне своите гости с изложба, посветена на Марин Дринов, създател на музея. Администрацията на Президентската институция и държавният глава Румен Радев ще посрещнат първата група гости на 17-ти септември от 10.00 до 16.00 часа. Националната библиотека ще отвори врати също в Празника на София със специална изложба. Марияна Маринова, от Музея за история на София заяви, че както миналата година, така и сега с удоволствие се включват в проявата.

Вълшебството на "Нощта на музеите"

Вълшебството на "Нощта на музеите"

Входът е свободен за всички обекти, участващи в инициативата

На 17-ти септември се отбелязва и втората годишнина от създаването на експозицията на Музея за история на София. Партньори на инициативата са Министерство на културата, Министерство на образованието, Министерство на младежта и спорта, както и с всички дейци, които работят в сферата на културното наследство. "Целта на това събитие е да покаже сгради, които по принцип са с ограничен достъп и да покаже на младото поколение, че трябва да цени и да пази това наследство", заяви Флори.