Цяло село започна подписка срещу продажбата на общинска хижа. Жителите на родопското село Момчиловци събират подписка в защита на обявената за публична продан общинска хижа "Момина вода" заедно с над 48 дка земи и гори в землището на селото. Подписката ще бъде изпратена до всички държавни институции, както и частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски, съобщи БНР.

Изпълнителен лист е издаден за имота и терена по искане на обявеното в несъстоятелност дружество "Скат"-ЕООД и на "Елмаз"-ЕООД. Тези фирми са съдружници в консорциум "Светлина", който поддържаше уличното осветление от 2008-а година.

Четири години по-късно община Смолян сама пое обслужването и започнаха дела за неизплатени средства. Последваха и редица запори на общинска собственост. "Над 200 души от село Момчиловци са заявили своята подкрепа да защитят имота от публична продан", каза председателят на инициативния комитет Андрей Андреев.

"Аз считам за крайно несправедливо общината и съответно всички свързани с казуса лица, съдебни изпълнители, както и ищецът да разполагат с една такава собственост. Това едва ли е единственият общински имот и не мисля, че е редно той да служи за уреждане на стари дългове. Целта на подписката ни е този имот, тази хижа "Момина вода" с прилежащата площ да не бъде обект на някакви частни интереси. Ние не искаме това да се случи и сме готови да организираме протести, ако трябва ще се стига и до гражданско неподчинение", каза Андреев.

Припомняме, селото е известно с фестивала на киселото мляко, който тази година бе от 11 до 13 септември.