Около 70 роми се събраха на мълчалив протест пред посолството на Либия в София в знак на съпричастност със съдбата на българските медици, осъдени на смърт за заразяването на либийски деца с вируса на СПИН.

Ромите пуснаха в пощенската кутия на либийското посолство декларация в подкрепа на медицинските ни сестри. Документът е написан на български, английски, френски и на ромски език, информира Дарик радио.

В декларацията ромски обществени организации заявяват своята готовност да привлекат цялата ромска общност в подкрепа на несправедливо осъдените български медици и палестински лекар.

"Призоваваме либийските власти да преразгледат своето решение и да постановят нова присъда - освобождаване на задържаните медици", се казва в декларацията.

Планираме на деня на ромите - 8 април да направим благотворителен концерт и да предоставим събраните средства във фонда за лечение на болните либийски деца, каза Милен Миланов, координатор на Общинската програма за развитие на ромската общност в Столична община и един от организаторите на протеста.