Мерките, които взимат другите държави във връзка с коронавируса затрудняват изключително много свободното движение на стоки и хора. За това призна транспортният министър Росен Желязков на брифинг в Министерския съвет.

Борисов иска всички министри на пост по кабинетите си

Борисов иска всички министри на пост по кабинетите си

Бензиностанциите и градският транспорт няма да бъдат затваряни

По думите му тежкият трафик се задържа на границите на държавите членки на Европейския съюз. Днес имало затруднения, които се свързвали с преминаването през италианско-словенската граница. Росен Желязков благодари на премиера Бойко Борисов за така поставения на европейско ниво въпросът да намери своето решение с гарантиране на коридори основно по трансевропейските транспортни коридори.

Към момента нашите посолства работят сериозно по темата, гарантира Желязков. Имаме уверението, че и на европейско, и на двустранно ниво проблемът ще намери своето решение, сигурен е транспортният министър.

"България не затваря своите граници, България гарантира спокойното преминаване през нейната територия както на транзита, така и по отношение на двустранни превози", заяви Росен Желязков.

Още седем нови случая на коронавирус в страната
Обновена

Още седем нови случая на коронавирус в страната

Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет

Същото важало и за транспортния, и за въздушния транспорт - сигурност на доставките и на транспортния сектор. Другата важна тема е въпросът за гарантиране на сигурността на входните точки в страната. Това са летища, входни гари и автогари. Назначени са проверки на летището, за да се проверят мерките за ограничаване на коронавируса. Очаква се доклад, защото се получавали сигнали, че не са достатъчно мерките.

Разпространението на печата е гарантиран. По отношение на теоретичните и практическите изпити за водачите - от 16 март те се спират. Целта е да се ограничат възможните средства и начини за контакти между голяма група хора. Това са временни мерки и предварително поднасяме своите извинения към кандидат-водачите, допълни транспортният министър.

Мерките, които се взимат от страна на Министерство на транспорта в сектора, както и в отделните сектори ще бъдат публикувани на страниците на изпълнителните агенции и на държавните предприятия.