Разумният компромис за коледните надбавки за пенсионерите е около 150 лв. Това каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров, цитиран от БНР.

Според него все още няма окончателно решение за това плащане. Специално сформираната работна група с представители на трите управляващи партии продължава да анализира как да бъде разпределен бюджетния излишък. Разходите за социалния пакет - около 700 млн. лева, до голяма степен вече са изяснени.

Овчаров коментира още, че БСП е направила много за възрастните хора и не мисли, че сега трябва да се извинява заради това, че обещаните безплатни почивки се отлагат.

"Не мисля, че БСП точно трябва да се извинява на пенсионерите. Ние сме политическата сила, която направи и невъзможното, за да има тези ръстове на пенсиите. Смятам, че нейната роля се оценява достатъчно сериозно от пенсионерите. А това, че тази идея няма да бъде реализирана сега и ще трябва да бъде дообмислена не може да промени цялостното отношение на БСП към пенсионерите, още по-малко и на пенсионерите", заяви Румен Овчаров.

По повод мерките за събирането на дълговете на столичната „Топлофикация" Румен Овчаров заяви, че не очаква да се изпълни лансираната вчера от министъра на икономиката идея за намаляване на държавното за сметка на общинското участие в дружеството.

„Възстановяването на доверието на столичани в дружеството „Топлофикация" може би минава и през приватизация," обясни Румен Овчаров.

"Според мен много по-нормално и естествено е двамата собственици заедно да определят кръга от мерки, които ще решат проблемите на дружеството и да ги реализират. Все пак всички столичани трябва да бъдат наясно, че това е ресурс, който трябва да бъде плащан, той не пада от небето," категоричен беше той.

"Аз си спомням, че този диалог с кмета преди две години точно така го водихме, като между глухи и неми. Но в крайна сметка може би обстоятелствата ще го наложат - да се седне на масата и да се търси решение на проблемите, а не политизация на проблемите," коментира Овчаров.