Руският патриарх Кирил изрази недоволство, че България почита жертвите, които са дали в руско-турската война народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наравно със загиналите руснаци.

"Има много положителни неща, които видях по време на посещението ми в България, но има и неща, които ме огорчават. Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия." - заяви руският патриарх, цитиран от БТА.

"Когато попитах откъде е тази странна история, разбрах, че гвардията на финландския полк е участвала в Освободителната война, но това беше полк на руската армия, който беше във Финландия." - коментира Кирил на летище "София" преди да отпътува от България след тридневното си посещение у нас.

"Също така имаше и полкове от руската армия в Полша. Но в историята на Полша и на Финландия я няма тази страница, свързана с освобождението на България." - допълни той.

Припомняме, именно дипломатите на полската страна традиционно изразяват своята съпричастност към българската свобода и превърнаха в традиция отдаването на почит към националния ни празник, рецитирайки стихове на български език. Досега руската страна не е предприемала подобен жест към българите.

Според главата руската църква, историята на освобождението на България с кървави букви е изписана в историята на Русия. Той заяви още, че "тази история на София", признаваща участието на другите народи, трябва да "изчезне" от политическия ход на България, защото била "лъжлива" историческа интерпретация.

"Най-светлата страница от посещението ми в България е свързана с Шипка - там не видяхме нито финландски знамена, нито полски, нито румънски флагове, каза руският патриарх. Видяхме само флага на Русия и флага на България и с какъв ентусиазъм българският народ прие Московския и на цяла Русия Шипка." - изтъкна Кирил.

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи. Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо." - добави той.

Междувременно Димитрин Вичев, член на Атлантическия съвет, съобщи във Фейсбук, че полицията не е допускала на Шипка хора с украински, полски, румънски и финландски знамена.

Гражданинът на Раднево Красимир Тодоров съобщи в социалната мрежа, че не е бил допуснат с украински флаг: "Днес 03.03.2018г. един българин, намирайки се в собствената си страна, не беше допуснат до храма в гр. Шипка с това знаме само защото там се намирал руският патриарх... заповед получена от полицаите охраняващи храма разрешавала вход само с български и руски знамена!"

Към статуса му е публикувана и снимка.

Снимка 343555

Източник: Фейсбук

Преди дни викарият на Кирил - Волоколамският митрополит Иларион, порица съпричастността на българската църква към македонската. Той заяви, че Македонската православна църква трябва да реши проблема си с диалог със сръбската, а позицията на Българската православна църква трябва да е солидарна с тази на Белград.