Националният инициативен комитет за честването на 135-годишнината от освобождението на България представи основните инициативи на пресконференция в парламента.

По думите на председателя на комитета проф. Андрей Пантев ще бъде отново потвърдено убеждението, че има и незримо присъствие на българския народ в тази война.

Тя е не само война между две имперски сили. Присъства българският народ, присъства цялата съвест на европейския свят. Освободителната война беше възможна, благодарение на онези европейски настроения, които вързаха ръцете на антируските и антибългарските сили, и оставиха Русия да извърши своя тих, колективен и героичен подвиг", заяви Пантев.

Той каза, че войната като съществена част от европейския политически освободителен национален процес е идеята на предстояща изложба в парламента.

Появява се 4-та славянска държава на Балканите, изтъкна Пантев. „Всичките пренебрежения дотогава към способността на българите за самостоятелен и зрял живот са преодолени само за няколко години и в края на 19 век България става най-значимата държава на балканския полуостров, посочи още Пантев и изтъкна, че България догонва, преодолява дистанцията и се установява окончателно в европейската политическа, стопанска и културна система ".

Той съобщи, че се предвиждат цяла гама инициативи, включително научна конференция, концерти и изрази признателност към всички ангажирани с честванията институции.

Бяха представени готовите вече възпоменателен медал и почетни грамоти по повод 135-годишнината от освобождението, които ще бъдат връчвани на видни български общественици за родолюбива дейност за популяризиране на освободителния процес и принос за съхраняването на културно-историческото наследство.

Местните комитети „Васил Левски" ще номинират до двама представителя, които да предложат на националния инициативен комитет. Форум „България-Русия" организира конференция съвместно със Софийския университет и БАН, която ще е под надслова „135 години по-късно България, Русия, Евразия", която ще се открие на 27 февруари в аулата на университета и ще събере над 100 български и чуждестранни учени и експерти по проблематиката.