Конструкция, изобразяваща пилета с височина 2,4 метра, е сглобена пред НДК.
Тя е част от триизмерна инсталация на тема „Защита на потребителите и безопасност на храните".

Конструкцията е монтирана около пилоните до главния вход на Националния дворец на културата, съобщиха от информационното бюро на ЕП в България.

"Пилетата" са поставени върху постамент с размери два на пет метра. Те са изработени от стиропор и са покрити с фибростъкло. Височината на цялата конструкция е 3,9 метра, а общото й тегло е 1900 кг.

Инсталацията е част от информационната стратегия на ЕП в България за предстоящите на 7 юни 2009 г. избори за европарламент.
Според ЕП инсталацията цели да мотивира гражданите от страните членки на ЕС да гласуват на предстоящите избори на европарламент.

От там уточниха за news.bg., че подобни конструкции със същия мотив се изграждат във всички държави на съюза. Идеята е подтекстово, косвено да подтикнем хората да дадат своя глас, посочиха от информационния център.
Попитани каква е връзката между гигантските пилета и предстоящите избори, от ЕП отговориха:

Темата за безопасността на храните беше доста актуална през последните седмици у нас. Тъй като страната ни вече е част от ЕС целим да припомним на обществото огромната роля, която Европейският парламент заема в съюза, разбиран като свободно движение на стоки, хора, услуги.
Разбира се важно място в този контекст заема безопасността на тези стоки, подчертаха от информационното бюро на ЕП в България.



От там допълниха, че именно тук си проличава съществената функция на Европейския парламент. Ние не искаме да кажем на хората - отидете и гласувайте. Това е една надпартийна, безпристрастна кампания.

Искаме обаче да разберат, с помощта на подобни инициативи, че ролята на ЕП може да засегне техния личен живот. Затова е и важно да гласуват, посочиха още от бюрото.

От там допълниха, че инсталацията ще остане в София до началото на май, след което ще бъде преместена в Пловдив. Морската ни столица Варна също ще стане свидетел на изграждането на подобна конструкция.

Нейната тема обаче ще е  „Граници" и ще бъде издигната на площад „Независимост" в града на 6 април.