Управляващата коалиция излезе с декларация от трибуната на НС, прочетена от Андрей Гюров от ПП. Критиките бяха към работата на главния прокурор Иван Гешев относно липсата на ефективни разследвания срещу борбата с корупцията и прането на пари. Дълбоки и системни слабости виждат управляващите в дейността на обвинител номер едно.

Антоанета Цонева видя лични стратегии за оцеляване в оставката на Цацаров

Антоанета Цонева видя лични стратегии за оцеляване в оставката на Цацаров

Реформата в съдебната система трябва да бъде проведена

Гюров отчете и ниското обществено доверие в главния прокурор. Декларацията на властта критикува Гешев, че не е разследвал необяснимото богатство в дома на бившия премиер Бойко Борисов. Мнозинството призова Иван Гешев да подаде оставка. Част от депутатите станаха на крака и аплодираха този призив. С оставката си Гешев щял да поеме отговорност и да даде възможност на прокуратурата да изпълнява дейността си с полза на хората.

Тази тема е изчерпана за мен. Това заяви в кулоарите на НС депутатът от ДПС Делян Пеевски по повод декларацията на управляващите. " Проверете дали е истина това, което правят. Запитайте главния прокурор защо не обжалват присъдата на олигарха Иво Прокопиев", настоя той.

Основен приоритет на правителството ще е ефективната борба с корупцията по високите етажи на властта. Тази позиция изрази пред медиите в кулоарите на НС депутатът от ПП Петър Кулински. Считам, че с главния прокурор Иван Гешев това няма как да се случи, подчерта той. Поисканата днес оставка на обвинител номер едно, според него, не е посегателство върху разделението на властите. В момента управляващите подготвяли редица закони в сферата на правораздаването. Също така подготвят и конституционни въпроси.

От ПП приветстват оставката на Сотир Цацаров, която била в полза на обществото. Общественото доверие към него като шеф на КПКОНПИ е изчерпано, заяви Кулински. Имаме визия за съдебна реформа, обясни още народният представител.