Съкратени пожарникари няма да има, даже ще се назначават нови. Това увери силовият министър Веселин Вучков след връчването на наградата „Пожарникар на 2014 г.".

Провокиран от заявката на огнеборците, членуващи в КНСБ за протест утре, Вучков подчерта, че уважава всяко законно право на протест. Ако има протест на пожарникари, членуващи в КНСБ, час след началото ще ги поканя в кабинета си, гарантира министърът. Той обяви, че ще им повтори позицията си, а именно фактът, че продължава обновяването на цялата техника на пожарната, нито един пожарникар или спасител не е съкратен и няма да бъде съкратен.

През март ще обявя конкурс за 150 редови пожарникари, а през юни - за още 100. За тази година 250, като до 15 април ще се обяви и ново структуриране на тази Главна дирекция, очерта плановете си за бъдещето на родната пожарна Вучков. Той пресметна, че за около година - до март 2016 г.,  в пожарните екипи ще работят минимум по трима души.

Разбирам, че това е основният проблем, но той не може да се решава с назначаването на нови 800-1650 пожарникари, бюджетът не ми го позволява. Нямаме пари за повече хора. Трябва да засилим доброволческия елемент и преструктуриране на дирекцията, прогнозират шефът на силовото ведомство.

Той остава категорично зад виждането си, че не трябва да се допуска полицаи и пожарникари да стават членове на национално представени синдикати, тъй като това винаги е било политика на МВР. Интересите се подчиняват на съвсем различни нива на защита, полицията и пожарната са основни стълбове на националната сигурност, аргументира се министърът, като предложи служителите да станат част от вътрешноведомствения съвет за партньорство на МВР.

Има страшно много кандидати, по не по-малко от 100 кандидати ще има за място, оптимистичен е Вучков за бъдещите конкурси за нови огнеборци. Според него най-привлекателно в професията е това, че 24 часа се работи, 3 денонощия се почива - със седем денонощия в месеца се изпълнява ангажиментът по трудова заетост.

Междувременно от думите на министъра стана ясно, че още няма изчисления какви са щетите от наводненията в страната. До края на февруари междуведомствената комисия с членуващи всички министерства под ръководството на Вучков ще направи първото си заседание и тогава ще бъде финансирана и превантивна дейност.