Студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски" от специалност японистика се срещнаха с принц и принцеса Акишино.

Студентите посрещнаха втория син на японския император и съпругата му с песента „Една българска роза" и им подариха по една червена роза.
Проф. Бойка Цигова - ръководител катедра „Езици и култури на източна Азия" отправи специално приветствие към принц и принцеса Акишино на японски.

„Нашият университет е със 121-годишна история. От този университет преди 42 години се поставя началото на обучението по японски език в България, а нашата специалност японистика догодина ще навърши 20 години от създаването си", каза още Цигова.

„Ние изучаваме вашия език и култура, защото обичаме вашата страна и се вдъхновяваме от традициите ви", изтъкна още тя.
„Молим Ви, погледнете ни и чуйте гласовете на сърцата ни, които в този миг за стотен път повтарят „Ние обичаме Япония", посочи още Бойка Цигова.

Студентка изнесе реч на японски на тема: „Моята Япония и България". Речта е представена на конкурс в БАН по ораторско майсторство на японски език. След това студентът Мартин Димитров направи демонстрация по иаидо - традиционно японско бойно изкуство с меч.

След официалната част принц и принцеса Акишино разговаряха със студентите като се интересуваха предимно от обучението по японски и кое според българските студенти е най-трудното в японския език.