Миенето на улиците във Велико Търново предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи, тъй като то се извършва с питейна вода от хидрантите от водопреносната мрежа, съобщиха от БНТ.

Зорница Кънчева, началник отдел за опазването на околната среда към Община Велико Търнов, заяви, че необходимостта от миене е належаща. Тя поясни, че вариантите за измиване са три. "Първият е от микроязовир, който съществува и в момента, в близост до парк "Св. Гора". Изпусквателният кран си работи и в момента. Този язовир се захранва от повърхностни отточни води след дъждовете. Водата от там също мирише и имахме оплаквания", допълни Кънчева.

Тя поясни, че не може да бъде използвана вода от Янтра, защото мирише и има тиня, която ако разхвърляме по улиците, ще получим същия ефект. По думите ѝ измиването двукратно на града е струвало 7000 лв.

Ако смятате, че това е голяма загуба - измиването с водата, значи трябва да спрем всички обществени чешми, заяви Кънчева.

Тя допълни, че в Търново няма криза и ако има такава, ще бъде спряно не само миенето, а и всички обществени чешми и автомивки в града.

Според Калин Василев, доктор по биология, питейната вода е много ценен ресурс, който ние трябва да щадим. "Трябва да се търсят алтернативите. Понякога те са трудни, но трябва да се мисли в перспектива, за да не се случват тези кризи", допълни той.