Всяка година близо 2000 деца, отпаднали от образователната ни система, се връщат в училище благодарение на програмата "Топъл обяд" на Българския червен кръст. В навечерието на Рождество Христово и Нова година председателят на БЧК Христо Григоров разказа пред News.bg за основните инициативи, които провеждат.

"Два сектора в българското общество са най-уязвими - нашите деца и възрастните хора", заяви Григоров. По Коледа БЧК акцентираме именно върху децата. Григоров изтъкна, че близо 12 000 деца годишно напускали училище, а кампанията "Топъл обяд" е насочена към ученици в неравностойно положение. Целта й е децата да бъдат нахранени и върнати в училище. По думите на Григоров, това са деца, отпаднали от училище и спрени по различни причини, но основно - по финансови.

"Успяваме да върнем близо 2000 деца всяка година в училище - да ги откъснем от улицата и да ги върнем в естествената им среда", подчерта председателят на БЧК. Той изтъкна активността и помощта на корпоративния бизнес.

Всеки, който желае да подпомогне каузата, може да го направи и с SMS на номер 1255, дарявайки 1 лв. без ДДС.

Акцент в кампаниите на БЧК е и войната по пътищата.
"За голямо съжаление много дечица загиват", посочи Григоров и напомни за целогодишната програма на БЧК по набиране на средства в помощ на пострадалите при катастрофи деца и семействата им. Събраните средства се дават на децата два пъти годишно - в Деня на детето и преди Коледа.

В подкрепа на децата, пострадали при катастрофи, е и благотворителната инициатива "Стъклената къща" край езерото "Ариана". Всеки може да влезе в нея, да пусне на място SMS и по този начин да се почувства част от обществото, което помага, поясни Григоров.

Председателят на БЧК заключи, че това, което се получава в сметките на БЧК до стотинка се връща обратно в обществото.