Очаква се дисциплинарно уволнената съдия от СГС Румяна Ченалова да се яви в сряда в Столичното следствие. Това е четвъртият й разпит в рамките на по-малко от месец, припомня БНР.

Разследващите са засилили интереса си към нея след публикуването на записите на разговорите й с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, коментира самата тя.

Поредната си призовка Ченалова получила малко преди поредното си посещение в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет в понеделник. Тази комисия проверява етичното съответствие на съдържанието на разговорите й с бившия председател на Софийския градски съд.

Има ли престъпление около направата на записите и основание в съмненията за престъпление срещу правосъдието пък изследва образуваното досъдебно производство заради аферата "Яневагейт".

Румяна Ченалова не изключи призовката, с която я канят в Столичното следствие, да е заради твърденията й, че нейната бивша приятелка Янева е искала с "пачка пари" да купи нейното мълчание.

Каква е причината за срещата на Ченалова с разследващите ще стане ясно по обед. Още преди нея, обаче тя не скри, че не очаква този разпит да е крачка към установяване на истината.

"Кой ще застане срещу себе си? Какво ще кажа аз сега в прокуратурата? Да, чувала съм, че главният прокурор се опитва да помогне на съдия Янева. Това ще бъде записано добросъвество от съответния разследващ орган, след което тя ще каже "не е вярно" и с това ще се изчерпат нещата. Никога няма да се откажа от думите си и това, което съм казала ще го заявя и пред разследващия орган", каза Румяна Ченалова.