Конфликтът между вътрешния министър Цветанов и председателя на Съюза на съдиите стигна до съда.

Мирослава Тодорова е завела дело за клевета срещу Цветан Цветанов, но все още не е ясно кой съд ще го гледа, съобщи БНР.

Тъжбата си Тодорова е внесла в Районния съд в София. В нея тя твърди, че в две интервюта министър Цветанов е изнесъл неверни и позорящи я твърдения с думите, че работи в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с три години мотивите към осъдителната присъда на Васил Маникатов, когото вътрешният министър определя като ключова фигура на европейския наркопазар.

Става ясно, че съдия Тодорова не е потърсила парично обезщетение, което означава, че ако съдът признае министъра за виновен, той може да бъде глобен в полза на държавата от 5000 до 15 000 лева.

С разпореждане от днес председателят на състава Иван Иванов е изпратил делото във Върховния касационен съд като се е позовал на чл. 43, т.2 от НПК: "Върховният касационен съд може да реши делото да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд, когато подсъдимият или пострадалият е съдия, прокурор или следовател от района на съда, на който делото е подсъдно".

Мотивът, че Мирослава Тодорова е съдия в Софийския градски съд, е предпоставка колегите й от наказателната колегия на районния да си направят отвод, за да няма съмнение в тяхната непредубеденост.

Сега Върховния касационен съд трябва да реши да прати ли делото в друг районен съд в страната или не и ако не, тогава трябва да има ново разпределение, да се търси съдия от столичен районен съд, който би поел делото „Тодорова срещу Цветанов".