Втори екипаж на самолет "Спартан" днес ще участва в транспортирането на ученици и техни преподаватели от Австрия до София. Децата са били на езиков лагер в гр. Кнапенберг. След установяване на коронавирусна инфекция, 13 ученици и техни учители са поставени под карантина.

Предвижда се самолетът да излети в 17.00 ч. по маршрут София - летище Клагенфурт, Република Австрия, и обратно. При транспортирането на учениците ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.

Участници в изпълнението на задачата за авиомедицинска евакуация от Варна са: капитан Михаил Димитров и капитан Николай Георгиев и заместник-командира на 16-а транспортна авиационна група подп. Димчо Добрев

COVID-19 сред български ученици на езиков лагер в Австрия

COVID-19 сред български ученици на езиков лагер в Австрия

14 деца и двама преподаватели са засегнати засега

По-късно и от Министерството на образованието и науката (МОН) съобщиха, че ще съдейства за транспортирането от летище София до Благоевград на българските ученици. За целта е нает автобус. При превоза ще бъдат спазени всички противоепидемични изисквания.

Под карантина бяха поставени 10 български гимназисти в гр. Кнапенберг и трима ученици и един възрастен в гр. Клагенфурт. Децата се чувстват добре. С леки симптоми е само ръководителката.

Всички те са от Езикова гимназия "Людмил Стоянов" в Благоевград. Цялата група включва 51 ученици и двама ръководители. От вчера чрез Регионалното управление на образованието в Благоевград МОН е в постоянен контакт с ръководителите на групата.

Предвид увеличаващите се нови случаи на коронавирус в повечето държави, МОН призовава директорите на училища и родителите да преценяват внимателно рисковете спрямо ползите при изпращането на деца на групови пътувания в чужбина.