Посолството на САЩ в България, Министерството на външните работи на Израел и Световният еврейски конгрес приветстваха решението на българските власти да забранят провеждането на Луковмарш.

Американското посолство обяви в съобщение, че оценява усилията на българското правителство да се противопостави на т.нар. Луковмарш и да гарантира общественото спокойствие.

МВнР приветства забраната на Луковмарш

МВнР приветства забраната на Луковмарш

Призовават младите хора повече да не участват в такива събития…

Ген. Христо Луков е бил поддръжник на нацистите, който е насаждал омраза и несправедливост. Въпреки че посолството напълно подкрепя демократичните принципи на свобода на словото и на сдружаването, ние осъждаме ксенофобията, езика на омразата и провокациите към насилие като противоречащи на основните ценности на съвременното общество, подчертават от дипломатическата мисия.

Говорителят на израелското външно министерство Лиор Хайат написа в "Туитър", че подкрепят усилията на българските власти да се противопоставят на провеждането на Луковмарш.

Засилено полицейско присъствие в София заради Луковмарш

Засилено полицейско присъствие в София заради Луковмарш

Националисти са се събрали пред къщата на генерал Христо Луков на столичната улица "Тракия"

Тази неонацистка процесия е в чест на човек, който е проповядвал ксенофобия и антисемитизъм. Действията на българските власти без съмнение резонират отвъд границите на страната, похвали говорителят правителството на България.

Израелският външен министър Израел Кац заяви, че навсякъде трябва да се води битка срещу антисемитизма и където надигне грозната си глава.

Световният еврейски конгрес също благодари на българските власти за решението.

Стотици срещу Луковмарш в София зоват: Без нацисти по улиците ни

Стотици срещу Луковмарш в София зоват: Без нацисти по улиците ни

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че разчита на службите и полицията да успеят да осигурят опазването на вътрешния ред при евентуално шествие на "Луковмарш"