Колекцията на Васил Божков е "цялостен текст", разказващ по "уникален, образен и пластичен начин древната история на българските земи", тя е сравнима с Кумранските ръкописи, заявиха от съюза на Съюза на колекционерите в България.

"Кой ще понесе отговорността, ако този текст бъде повреден или унищожен поради незнание, припряност и агресивни амбиции!" - се казва в официална декларация на колекционерите.

От организацията упрекват властите в тоталитарен подход, липса на гражданска култура и държавна грижа, като посочват, че "всяко посегателство към частна собственост, каквато е колекцията на фондация "Тракия", е грубо нарушение на основополагащите човешки права".

Публикуваме текста на декларацията без редакторска намеса:

Съюзът на колекционерите изразява своята надежда, че институциите в България ще проявят необходимата мъдрост и ще намерят най-добрата политика по отношение колекцията на фондация "Тракия".

Запазването и правилното съхраняване на колекцията е от първостепенна важност за историята и културната идентичност на нацията. Тази колекция не е просто сбор от предмети с определена цена, тя е цялостен текст, който разказва по уникален образен и пластичен начин древната история на българските земи. Всяко неадекватно посегателство към нейното съхраняване застрашава с необратима разруха този уникален текст.

За България тази колекция е сравнима със стойността на Кумранските ръкописи, които извеждат от небитието цяла културна епоха. Един специализиран анализ лесно показва какво би могло да се случи с артефактите при неправилното им транспортиране и съхраняване. Кой ще понесе отговорността, ако този текст бъде повреден или унищожен поради незнание, припряност и агресивни амбиции!

Всяко посегателство към частна собственост, каквато е колекцията на фондация "Тракия", е грубо нарушение на основополагащите човешки права в едно демократично общество. Историята познава много експроприации на частна собственост и частни колекции в "името на народа". Не е ли случващото се знак за невъзможното ни бягство от исторически модели и тоталитарни практики, които уж искаме да отречем, а всъщност неудържимо ни привличат. Уверяваме ви, че в подобен подход няма нищо пазителско, нито следа от правна норма, гражданска култура и държавна грижа.

Отнесете се с необходимия респект към колекцията на фондация "Тракия". Тя е българска колекция и принадлежи на България и на световното културно наследство. Тя е патриотичен проект, който по замисъл и мащаб няма равен на себе си през последния век.

Историческият опит ни е дал горчивия урок, че сляпата всесилна държава може лесно да унищожи самата тъкан на гражданското общество. Да насъскваш едни хора срещу други хора е жалка политика, присъща на тоталитарните, а не на демократичните държави.

Колекцията на фондация "Тракия" е част от последователната открита и социализираща политика на Съюза на колекционерите. Редица артефакти от колекцията са излагани в различни експозиции, представени са в каталози, влезли са в научен оборот. Само подобен оборот прави една колекция жива, зрима, обществено значима.

В слепотата на наказателните депа няма съкровища, нито култура, нито послания от далечни векове.

Има само мрак, който не се чете.

Затова проявете мъдрост - не спускайте мрака!