Село със 17 души във Врачанско иска референдум за разкриването на кариера, информира БНТ.

Жителите на селцето Мало Пещене в община Враца желаят да се проведе допитване за разкриването на кариера за добив на индустриални материали до селото. С постоянен адрес тук са регистрирани едва 17 души, които са категорични, че кариерата ще унищожи природата.

Другата седмица Общинският съвет във Враца ще реши дали и кога ще се проведе референдумът.

100% избирателна активност в село Мало Пещене

100% избирателна активност в село Мало Пещене

Жителите на село Мало Пещене, Врачанско са гласували до един

Местните отбелязват, че селцето по документи има 17 жители, но няма изоставени къщи. Деца и внуци се връщат през почивните дни и ваканциите, в района се развива екоземеделие и селски туризъм. Находището, заради което ще се прави кариера, обаче е само на 250-300 метра от последните къщи.

Кметът на Мало Пещене Иван Стоянов коментира, че американец, англичани, софиянци и врачани имат къщи в селото, тъй като е много удобно за почивка.

Те ни обещават, че няма да има шум. Може ли да работи тежка техника, верижна, кранове, самосвали - и да няма шум, попита той.

Хората са на мнение, че кариерата няма да донесе нито работни места за местните, нито някакви други перспективи за развитие, а единствено ще разрушава.

След протест в края на миналата година местните хора успяха да спрат засега процедурата по даване на концесия за добив на глауконитови пясъчници. Те са решени да се борят докрай, за да запазят родното си село и уникалната природа, допълва телевизията.