Съветът за електронни медии излезе с позиция, в която осъжда "бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности". Повод за това стана разпространилият се видеоклип, в който "инфлуенсъри" публично се гаврят с момче със СОП.

Безкритичното разпространение на клип, в който се накърнява човешко достойнство и се погазват добрите нрави, СЕМ определя като изключително смущаващо.

От Съвета апелират доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа, популяризираща лица, които преследват скандална слава и демонстрират дискриминация.

Регулаторът е докладвал публикуваното от потребителите съдържание на платформите YouTube, Facebook, TikTok, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в Публичния регистър на СЕМ и разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия.

И ДАЗД подхвана клипа, заснет в Пловдив, с гавра с момче със СОП

И ДАЗД подхвана клипа, заснет в Пловдив, с гавра с момче със СОП

Акция на властите

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) информира, че днес се самосезира по публикации в медиите по случая с видеоклипа, заснет в пловдивски търговски център, на който се вижда как вързано за каишка момче изпълнява команди като куче. От КЗД отбелязват, че момчето е със специални образователни потребности и като лице в неравностойно положение е принуждавано да извършва такива действия, като по този начин е унижавано публично.

Ще бъде образувано производство пред Комисията за защита от дискриминация, в което да се установи налице ли е нарушение на Закона за защита от дискриминация под формата на тормоз по признак "увреждане", извършено от тримата участници в клипа, придобили известност в интернет пространството - Тодор Огнянов, Петко Караилиев и Емили Йорданова.