Сградата на Морска гара-Бургас ще се превърне в Единен областен кризисен център в условията на украинската бежанска и хуманитарна криза, информират от пресцентъра на Областна администрация Бургас. Предложението за това е на областния управител Стойко Танков.

По думите му Морска гара ще е мястото, където ще се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила в Бургаска област. За улеснение на украинските граждани там ще има и представителства на Държавна агенция за бежанците, Регионална дирекция по заетостта и на Регионалното управление на образованието, които ще дават необходимите консултации и ще обработват документи на място.

Областният кризисен щаб, с председател областният управител Стойко Танков, проведе второто си оперативно заседание, на което се обсъдиха проблемите, възникнали пред институциите заради украинската криза.

Болничните заведения в Бургас остават в готовност да посрещнат и да окажат медицинска помощ на нуждаещите се. От Областният кризисен щаб препоръчват всеки, който се нуждае от здравна помощ първо да посещава УМБАЛ-Бургас или общинските медицински центрове, където е урегулиран процесът по безвъзмездното лечение на украинските граждани.

БЧК-Бургас обяви, че продължава кампанията по набирането на хуманитарни помощи. Събират се хигиенни препарати, памперси, одеала, нови обувки и дрехи. Големи търговски вериги са заявили своята готовност да осигуряват безвъзмездно хранителни продукти под формата на ваучери.

Регионалните управления на образованието в страната приемат заявления от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат да запишат децата си в детска градина или в училище. В зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към конкретна образователна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, за да може бежанците да се включат в учебните занятия веднага, щом получат официален правен статут в България.

Децата на родители с двойно гражданство могат да бъдат приети в детска градина или училище, без да се преминава през процедурите за бежанците, които имат само украински паспорт. На сайта на МОН е публикуван образец на заявление, което родителите от Украйна трябва да попълнят и подадат в РУО-Бургас.

Областният кризисен щаб призовава украинските бежанци да се регистрират като търсещи закрила, за да придобият законово право на безплатно образование, здравно осигуряване, социално подпомагане и възможност за намиране на работа.

Тарикати общинари, искали помощи от пенсионери за уж бедстващи бежанци

Тарикати общинари, искали помощи от пенсионери за уж бедстващи бежанци

Това е втори опит за измама с вълната от съпричастност към украинските бежанци